Evropski dnevi judovske kulture (EDJK) so vseevropski projekt, ki že devetnajsto leto zapored obiskovalcem prireditev, organiziranih v sklopu projekta, ponuja poglobljen vpogled v posamezne vidike judovske kulture in dediščine. Vsako leto se v projekt vključijo organizatorji iz okoli tridesetih evropskih držav, lani pa so prireditve potekale v 420 evropskih mestih. V Sloveniji bodo evropske dneve judovske kulture obeleževali v Mariboru, Ljubljani, Lendavi, Murski Soboti in Negovi. Dnevi bodo potekali od 1. septembra pa vse do 4. oktobra 2018.

Osrednji naslov letošnjega projekta so Pripovedovanja, slovenski organizatorji pa so ob tej priložnosti pripravili raznovrsten program: dneve odprtih vrat, strokovno vodenje po razstavah in muzejih, odprtje več različnih razstav, gledališke predstave, koncert judovske glasbe, interaktivne delavnice itn.

V mariborski sinagogi so dogodek v soboto, 1. 9. 2018, poimenovali Do strpnosti s pripovedkami, s čimer želijo opozoriti, da antisemitizem žal še ni izzvenel, v zadnjem času se celo krepi. Pripravili so tudi interaktivne delavnice, ki so jih zasnovali na kratkih filmih, ki jih je pripravila Narodna knjižnica Izraela. Judovske pripovedke je bral Robert Waltl. Pripovedovanje je eden najstarejših načinov za ohranjanje kulturnega izročila in identitete posameznih narodov, ustno izročilo pa ima v judovski tradiciji še posebej pomembno mesto. Marjetka Bradač, koordinatorica kulturnih programov v mariborski sinagogi, je na otvoritvi povedala, da si v njihovem centru prizadevajo za ohranjanje judovske kulture v Sloveniji z različnimi predstavitvami judovske zgodovine. S tem spodbujajo k spoznavanju drugih kultur ter predvsem k strpnemu dialogu in medsebojnemu spoštovanju.

(Vir: Wikipedija in Večer)

Pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti