Franci Koncilija

V sredo, 26. aprila, smo se v Društvu Severina Šalija poklonili spominu smrti pesnika slovenske moderne Dragotina Ketteja (1876 – 1899), ki je na ta dan pred 118 leti umrl v Ljubljani.

Ivan Vavpotič: Dragotin Kette (Sliko hrani Dolenjski muzej)

Med kratkim bivanjem v Novem mestu (1896 – 1898) je Kette ustvaril svoje najlepše pesmi, kot so: Na trgu, Na Krki, Zakaj sem bil v Kapiteljnu?, Lepa roža, Mlinarjeva hčerka, Dejal je Vlah Elija in druge… Za ustvarjanje tako čudovitih pesmi je dobil navdih v mehkobni dolenjski pokrajini in v neuslišani nesrečni zaljubljenosti v Angelo Smole, ki jo je slikar Ivan Vavpotič leta 1932 upodobil v ozadju pesnikovega portreta.

V pesnikovem ustvarjalnem opusu so svoj pečat pustila tri mesta; Ljubljana, Novo mesto in Trst, kjer je napisal novoromantično poezijo, impresionistično prozo ter številna dela za otroke, kot so basni, pravljice, otroške pesmi in povesti, ter drugo.


Novomeščani so pesniku v spomin postavili kar nekaj obeležji. Pred rotovžem sta njegov in Trdinov spomenik, ki ju je leta 1955 izdelal kipar Jakob Savinšek, na Glavnem trgu stoji Mušičev vodnjak z verzi iz Kettejeve pesmi Na trgu, po njem se imenuje Kettejev drevored, ki je uvrščen v inventar najpomembnejše naravne in kulturne dediščine v Sloveniji, na Šegovi ulici stoji osnovna šola, ki nosi pesnikovo ime, do nedavnega pa je v Novem mestu deloval tudi Literarni klub Dragotina Ketteja.

Hiša v novomeškem Kettejevem drevoredu, kjer je pesnik stanoval v času svojega bivanja v Novem mestu.