V četrtek, 7. februarja 2019, je bila v Stopičah pozno popoldne nepopisna gneča. Ljudje so hiteli v šolo, kjer so na večer pred slovenskim kulturnim praznikom pripravili druženje dedkov, babic in mladih vseh starosti. V veliki dvorani se je zbralo nekaj sto ljudi, ki so napeto pričakovali začetek kulturnega dogodka. Na srečanje so bili povabljeni tudi trije člani Kulturnega društva Severina Šalija: dr. Janez Gabrijelčič, ustanovitelj Rastoče knjige, projekta mednarodnih razsežnosti, dr. Miha Japelj, ki vodi Odbor za promocijo kulturne dediščine Novo mesto, in Franci Koncilija, prvi župan MO Novo mesto in namestnik predsednika Kulturnega društva Severina Šalija. Med udeleženci je bil tudi domačin mag. Franci Bačar, geodet, član KDSŠ in  občinskega sveta MO NM ter direktor Geodetske uprave Novo mesto.

Uvodoma je vse prisotne pozdravila prizadevna, uspešna in priljubljena ravnateljica mag. Mateja Andrejčič, ki je poudarila pomen medgeneracijskega druženja, še posebej v okviru slovenskega kulturnega praznika. Naslednji govornik je bil dr. Janez Gabrijelčič, ki je poudaril mednarodno razsežnost projekta Rastoča knjiga. Projekt  že dve leti živi in se uspešno razvija tudi v Stopičah. Govornik dr. Miha Japelj, ki izvira iz učiteljske družine, je svoje misli posvetil mladim, ki bi morali biti veselje celotne Slovenije in upanje slovenskega naroda. Nazadnje je spregovoril še Franci Koncilija, ki je predstavil knjigo v širšem pomenu besede. Spodbujal je šolarje k branju knjig in negovanju slovenskega jezika, mlade pa opozoril na nevarnosti in pasti pametnega telefona. Na vprašanje, kaj imajo raje, mobitel ali knjigo, so vsi soglasno zavpili: »Knjigo!« Ta spontani odziv mladih šolarjev so udeleženci v dvorani nagradili z bučnim ploskanjem.

Po uvodnih govorih so nastopili učenci Osnovne šole Stopiče z najrazličnejšimi in zanimivimi skeči, pel je otroški pevski zbor, nadarjeni glasbeniki pa so zaigrali več lepih pesmi. Na koncu je zapel še mešani pevski zbor DU Stopiče Podgorje, ravnateljica pa je številnim nadarjenim osnovnošolcem podelila nagrade in priznanja.

(Foto: Franci Koncilija in s spleta)

 Pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je