Severin Šali

SEVERIN ŠALI – življenje in delo

Severin Šali se je rodil 22. oktobra 1911 v Podliscu pri Dobrniču. Gimnazijo je dokončal v Varaždinu, živel je
nekaj časa na Hrvaškem, nato v Ljubljani, kjer je služboval pri Jugoslovanski knjigarni. Po osvoboditvi je najprej deloval kot svobodni književnik in prevajalec, nato pa pri Dolenjski založbi v Novem mestu. Kasneje je bil lektor in urednik pri Mladinski knjigi v Ljubljani. Umrl je 24. oktobra 1992 v Novem mestu.
Veliko je prevajal, največ prozo iz srbohrvaščine in ruščine, izdal je prevod (izbor) Ševčenkove lirike. Izbral in uredil je tudi izbor slovenskih ljudskih pesmi Peli so jih mati moja (1943)

Bibliografija knjižnih izdaj:

Slap tišine 1940
Srečavanja s smrtjo 1943
Spev rodni zemlji 1944
Pesek in zelenice 1982
Teče to in teče ono 1983
Sijoče mračine (izbrane pesmi) 1985
Pesnik na večerni poti 1991

FOTOGRAFIJE IZ DRUŽINSKEGA ALBUMA

DOKUMENTI

Dopisnica; zahvala pevski skupini Copacabana za popestritev literarnega večera

Anketa; prispevek za anketo Književnih listov Dela

ZAPISI  O PESNIKU

Darja G. Peperko: Razstava ob 100-letnici pesnikovega rojstva
Zapis o priložnostni razstavi v Knjižnici Mirana Jarca

Franci Koncilija: Razmišljanja ob pesnikovi stoletnici
Razmišljanje o pesniku, prevajalcu in uredniku Severinu Šaliju

Milan Markelj: Pogovor s pesnikom
Intervju s Severinom Šalijem za Dolenjske razglede leta 1983, ko se je končala skoraj štiridesetletna knjižna suša izdajanja knjig 

Spletna stran Kulturnega društva Severina Šalija Novo mesto. Urednik: Milan Markelj.